kako Voltaire reče: “Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.”

No Comments

-Tko je Marija?

O sebi je najteže govoriti 🙂 ili pisati.

Marija je žena koja je Bogu zahvalna za sve što joj se kroz život događalo. I za ono lijepo i ono manje lijepo. Iz svega u životu nešto naučimo.

Marija je prije svega majka, sestra, teta, prijateljica, Mostarka, Hrvatica, diplomirana inženjerka strojarstva.

Dugogodišnja članica zbora sv Cecilije, crkve sv Petra i Pavla u Mostaru.

Političkim pogledom, jedna od utemeljiteljica Zajednice žena HDZ BIH Kraljica Katarina Kosača, prva predsjednica te iste Zajednice. Funkciju predsjednice Zajednice žena sam obnašala dva mandata.


– Žene i politike?

Ako gledamo općenito i lokalno, mišljenja sam da je ženama , osobno, potrebno puno više odricanja i volje da obnašaju političke funkcije. Da im je potrebna prije svega njihova čvrsta odluka i to da su svjesne što taj poziv nosi te nakon toga potpora obitelji i stranke kojoj pripadaju, te na koncu i ono najvažnije i potpora glasačkog tijela.

Kao predsjednica Zajednice žena imala sam čast i privilegiju nazočiti sastancima EPP žena i vjerujte mi, žene se i u ekonomski i politički razvijenim zemljama Europe bore sa skoro istim problemima kao i u BiH.

S ponosom mogu kazati (ili napisati) da sam jedno vrijeme radila kao savjetnica u uredima žena koje su obilježile i moj politički put. To su gospođe Borjana Krišto i Marina Pendeš.

Drago mi je da se u ovom sazivu na višim i visokim razinama vlasti (Vijeće ministara, PS BiH, itd) nalazi puno žena koje imaju političku mudrost i kontinuitet u radu.

– Po čemu si svoja?

Ne znam što bih kazala.

Volim onu izreku iz evanđelja po Mateju : „Neka ne zna ljevica što ti čini desnica“

Volim pomagati!

Privatno:

Možda sam najopuštenija u mom dijalogu s Gospodinom, u svom uskom krugu obitelji i prijateljica s kojima dijelim sve preko pola stoljeća …..

Javno:

Uvijek ću biti potpora svim osobama za koje procijenim da su vrijedne i da rade na dobrobit sviju nas. I kako Voltaire reče:

“Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.”

– Koja je uloga žene u društvu?

Uloga žene u društvu se kroz stoljeća mijenjala, a u današnje vrijeme je sve više visokoobrazovanih žena sa diplomama fakulteta koji su se godinama smatrali „muškim zvanjima“.

Uvriježeno mišljenje je da žene u našem društvu, bilo da su školovane ili ne, trebaju biti prije svega posvećene obitelji pa onda poslu koji obnašaju.

Jako puno žena se bavi ženskim aktivizmom u nevladinim organizacijama i na taj način nastoje biti korektiv društvenim (ne)prilikama koje ih okružuju.

A kao kruna svega ako se žene žele baviti politikom vraćam se na ono što sam kazala na samom početku intervjua: Da je potrebna prije svega čvrsta odluka žene da se bavi politikom i to da je svjesna mnogih odricanja koje taj poziv nosi.

 606 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Poslovne priče

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)