Obožavan, osporavan, zabranjivan – ruž za usne kroz povijest je bio prilično turbulentan. Prvobitno simbol ljepote, zatim vještičarenja i nemorala, da bi na kraju postao sinonim za glamur i eleganciju.

No Comments

Ruž za usne kroz povijest

Ruževi su odavno prerasli status običnog makeup proizvoda, stoga su im u današnje vrijeme posvećene i brojne studije. Dok se kozmetičke kuće natječu koja će prva lansirati novu revolucionarnu formulu, fenomenom ovog čarobnog proizvoda bavi se čak i statistika! Neka istraživanja navode da žena tijekom života pojede čak dvije kile ruža za usne, dok muškarci, zahvaljujući poljupcima, pojedu duplo! Koliko god ovi podatci zvučali zanimljivo, bit će da su pomenute brojke ipak malo “napumpane” zarad marketinga, ali to nikako ne mijenja činjenicu da je ruž za usne najpopularniji makeup proizvod svih vremena!

Od giljotine do borbe za ravnopravnost

U 19. stoljeću, ruž počinju nositi i muškarci, ali u doba francuske revolucije zbog njega se moglo stići i do giljotine! Razlozi su ovog puta bili političke prirode, a našminkani ljudi su smatrani simpatizerima aristokracije.

Dok se u Velikoj Britaniji kraljica Viktorija zalagala za „prirodni izgled” i obojane usne smatrala nepristojnim, francuska glumica Sarah Bernhardt prkosila je lažnim moralistima, “besramno” šminkala usne i svoju hrabru misiju “prenijela” preko Atlantika. Ženama koje su se u Americi borile za dobivanje prava glasa, ruž za usne postao je simbol ravnopravnosti spolova.

 998 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Budi svoja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)