Valentina Tereshkova

No Comments

Povijest žena u svemiru započela 1963. godine kada se u nju prva upisala Ruskinja Valentina Tereshkova. Ona se 16. lipnja te godine otisnula na samostalnu misiju u letjelici Vostok 6. Osim što je zapamćena kao prva žena u svemiru, Tereshkova ostaje i jedina žena koja je ikada samostalno upravljala svemirskom misijom.

Žene u svemiru
Valentina Tereshkova

Tereshkova je rođena u ruskoj seljačkoj obitelji, a u početku je radila kao radnica u tekstilnoj industriji. U 22. godini života prvi je puta skočila padobranom, a njen entuzijazam prema padobranstvu nije prošao nezamijećeno od strane Sovjetskog svemirskog programa. Tereshkova je regrutirana u svemirski program u sklopu sovjetskih napora da prestignu SAD u utrci svemirskih programa tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća. SAD-u je trebalo čak 20 godina da dostigne ovaj rekord i u svemir pošalje prvu Amerikanku.

Ova je misija bila dualna što znači da se uz Tereshkovu koja je pilotirala letjelicom Vostok 6 otisnuo i njen kolega, Valeri Bykovsky u letjelici Vostok 6. U svemiru su proveli nešto manje od tri dana te se uspješno vratili na Zemlju. Tereshkova je na Zemlju dospjela padobranom nakon što je letjelicu napustila na visini otprilike 6 kilometara o Zemljine površine.

 545 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Priče jedne žene

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)