PONEDJELJAK

Mnogi imaju averziju prema ponedjeljku, jer je prvi radni dan iza vikenda.

Značenje vikenda.

Ponedjeljak je prvi dan u tjednu, koji se nalazi između nedjelje i utorka. Proizlazi iz praslavenskog skupa riječi po + nedělja, poslije nedjelje.

Ponedjeljak je, zapravo, prvi dan tjedna u većem dijelu EuropeAustraliji, dijelovima Afrike i Južnoj Americi. U Aziji, mnogi jezici se odnose na ponedjeljak kao na “dan početka”. Na primjer, ponedjeljak je xingqi yi na kineskom, što znači prvi dan u tjednu.

U ostalim dijelovima svijeta, ponedjeljak je drugi dan. Ovo je tradicionalni pogled u Kanadi i Sjedinjenim državama. Ime ovog dana u arapskomgruzijskomgrčkomhebrejskom i portugalskom jeziku ima značenje “drugi dan”.

Moderna kultura obično gleda na ponedjeljak kao na početak radnog tjedna, zato što je tipično ponedjeljak dan kada se odrasli vraćaju na posao, a djeca u škole poslije vikenda. Ovdje, međutim, postoje izuzeci; u zemljama Bliskog Istoka, početak radnog tjedna je obično subota (četvrtak i petak se onda računaju kao vikend). U Izraelu, nedjelja je prvi dan radnog tjedna. Petak je polovično radni dan, a petak navečer i subota predstavljaju Sabat.

 

KAKO BI GA DOŽIVLJAVALI LJEPŠE IZABERITE TAJ DAN KAO DAN ZA ;

UGODNU VEČERU, KUPITE SEBI DAR, POSJETITE NEKOGA…

 

I BUDITE SVOJE

 1,896 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Budi svoja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)