u gostima kod Balet Mostar Arabesque

” pomoću klasičnih pokreta tijela, praćenim najčešće klasičnom muzikom, imate priliku da dovedete svoje tijelo i duh u savršeni balans, da provjerite svoje mogućnosti prevazilašenja postojećeg i pomjeranja granice na bolje, više i dalje”

 

  1. Da li je balet više od umjetnosti i kreacije?

Ako znamo da je umjetnost specifična ljudska duhovna djelatnost na kojoj opstaje civilizacija i bez koje nema razvoja iste, sasvim je dovoljno da u okviru 7 ( po nekima 9) vrsta umjetnosti ples zauzima jedno od tih mjesta, a u okviru njega, najprije se pominje balet kao osnova svih ostalih plesova. Za to ima itekako razloga i nije nimalo slučajno što je pored mnogih plesnih formi i trendova, opstao i što je uvažen na cijeloj našoj Planeti.

  1. Kad ste se počeli baviti baletom i šta je za Vas balet?

Ja sam svoje prve baletske korake počela neposredno pred polazak u osnovnu školu, a potom sam nastavila osnovno baletsko obrazovanje u klasi prof. Borivoja Subotića. Na različitim nivoima svog odrastanja sam imala  drugačije predodžbe i očekivanja od baleta, dok konačno kao odrasla osoba nisam shvatila da je balet kao i likovna umjetnost, ono što ja u biti jesam, što živim i dišem.

 

  1. Balet iziskuje puno odricanja –čega ste se Vi svega odrekli?

Prije desetak godina je u jednom renomiranom bh tisku osvanuo naslov mog intervjua: „Balet, flamenco i skulptura su me zarobili“, gdje u daljem tekstu pojašnjavam svoj dobrovoljni pristanak na „ropstvo“. Tako i danas mislim.

 

  1. Koji su uvjeti da se može plesati balet?

Balet se može plesati rekreativno i profesionalno. Za prvi vid su kriterijumi puno blaži, a za drugi, neuporedivo rigorozniji. Rekreativni balet je veoma popularqan kod svih uzrasta ( i preko 60 godina) u svijetu, gdje plesači, shodno svojim mogućnostima, prakticiraju balet uz klasičnu i modernu muziku i tome shodno dovode u balans svoj duhovni i fizički potencijal. Balet karakteriziraju stroge forme tijela i otvoreni položaj stopala, što znači da je cijela noga zarotirana iz kuka prema van za 90 stupnjeva, te je put profesionalnog baleta je od samog početka drugačiji i zahtijeva, pored  svakodnevnog rada,  fizičke predispozicije (otvorenost kukova, dužina nogu i ruku,  kakvoća kostiju, elastičnost, izdržljivost itd.), te psihičku i mentalnu stabilnost i izdržljivost.

 

  1. Je li važnije imati predispozicije za balet ili učiti balet bez obzira na njih? Tko su polaznici Vaše škole i  imate li neke izvrsne primjere Vaših učenica?

Poznata je stvar da ja svakom djetetu koje želi učiti, dam šansu, bez obzira na „mršave“ predispozicije, koje posjeduje. Vrijedno tijelo i upornost, mogu dosta zidova porušiti i granica pomjeriti, a na dobrom pedagogu je da neumorno podstiče. Vremenom se izdvoje djeca koja više napreduju i shodno tome im se posvećuje mentorski rad. S obzirom na veoma oskudne uslove rada, frapantan je uspjeh koji postižemo zadnjih godina na medjunarodnoj i svjetskoj sceni. Pomenimo samo prošlogodišnji Finals Dance World Cup u Telfordu (Engleska), gdje su naše balerinice u kategoriji balet do 9 god., osvojile fantastično III mjesto. https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/vijesti/prelijepa-vijest-iz-telforda-engleska-za-balet-mostar-arabesque-682255?fbclid=IwAR2grrVKRiSwDvp5SQxaZdHeFi-x_1MOx5QglN9EVmYnfq2-mCgmktxVZBQ

Ove godine smo neočekivano briljirali na International Dance Talent Competition Italy 2022

( https://m.vecernji.ba/sport/jos-jedan-veliki-uspjeh-balet-mostar-arabesque-na-svjetskoj-sceni1602312?fbclid=IwAR2xu9Uj4bNsmbuQJIGEOtMoHRlpCPyXXMq3PH5JQA2LguW_YaSjyUe9nt4)

gdje su naše balerine osvojile skoro nedostižno Prvo mjesto u kategoriji Contemporary duo seniori, a 6 djevojčica u dobi od 8 -11 godina, je u grupnoj izvedbi osvojilo fantastično treće mjesto. Ova priznanja su nam utoliko značajnija, jer se radi o prestižnom žiriju, koji uvijek određuje dignitet samog događaja.

A već kad smo kod toga, moram pomenuti i uzvrsni rezultat širokobrijeških balerina koje su 2019. u Bragi (Portugal) na Finals Dance World Cup-u osvojile najviše poena koje je ikada osvojio naš Balet Mostar Arabesque!

 

  1. Gdje održavate nastavu u Širokom Brijegu?

Na Pecari u okviru Športske dvorane imamo jedan lijapi prostor sa ogledalima, štapovima i dobrom podom. Veliki je i zadovoljstvo mi je u njemu raditi.

 

 

  1. Najljepše kod baleta je što….?

Što pomoću klasičnih pokreta tijela, praćenim najčešće klasičnom muzikom, imate priliku da dovedete svoje tijelo i duh u savršeni balans, da provjerite svoje mogućnosti prevazilašenja postojećeg i pomjeranja granice na bolje, više i dalje.

 

  1. Poruka za čitatelje portala?

Sem ono „malo kruha i vina“ što nam je potrebno za osnovno preživljhavanje, slušajte klasičnu muziku, plesite klasični balet, čitajte dobru literaturu, gledajte kvalitetne filmove, primjetite dobru arhitekturu i VOLITE UVIJEK!

 

 

Arleta Ćehić, prof. baletske pedagogije i prof. likovnih umjetnosti – akad. kiparica

 1,771 total views,  1 views today

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)