KRALJICA KOJA JE VLADALA 70 GODINA

Elizabeta II. (Elizabeth Alexandra MaryLondon21. travnja 1926. – dvorac Balmoral8. rujna 2022.[1][2]) bivša je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, te 14 drugih zemalja Commonwealtha.

Elizabeta je rođena u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka (kasnije kralja Đure VI i kraljice Elizabete). Njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala vjerodostojna prijestolonasljednica. Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti počela je obavljati tijekom Drugoga svjetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi. U studenom 1947. udala se za Filipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske, a njihov je brak trajao 73 godine do Filipove smrti 2021. Imali su četvero djece: Charlesa, princa od WalesaAnne, kraljevsku princezuprinca Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa.

Kada joj je otac umro u veljači 1952., Elizabeta, koja je tada imala 25 godina, postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, KanadeAustralijeNovog ZelandaJužne AfrikePakistana i Cejlona, ​​kao i šefica Commonwealtha . Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene kao što su nevolje u Sjevernoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskim zajednicama, povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kanadske domovine i dekolonizacija Afrike. Broj njezinih kraljevstava varirao je tijekom vremena kako su teritorije stekle neovisnost i kako su područja, uključujući Južnu Afriku, Pakistan i Cejlon (preimenovana u Šri Lanku), postala republike.

Značajni događaji uključuju kraljičinu krunidbu 1953., te proslave njezinih srebrnih, zlatnih, dijamantnih, safirnih i platinastih jubileja 1977., 2002., 2012., 2017. i 2022. godine. Elizabeta je najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti, najstariji živući i najdugovječniji sadašnji monarh te najstariji i najdugovječniji aktualni šef države. Elizabeta se povremeno suočavala s republikanskim sentimentima i kritikama u medijima na račun kraljevske obitelji, osobito nakon raspada brakova njezine djece, njenog annusa horribilis 1992. i 1997. smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa. Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostaje konstantno visoka, kao i njezina osobna popularnost.

Umrla je 8. rujna 2022. godine u dvorcu Balmoral, u 96. godini.

 1,000 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Priče jedne žene

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)