Iza imena Diligo liber (lat. volim knjige) stoje supružnici kojima je poezija vrhunac spisateljstva

Diligo liber nastao je 9.07.2018. nakon dugog i opsežnog razmatranja s ciljem vraćanja poezije na tron književnosti.

Iza imena Diligo liber (lat. volim knjige) stoje supružnici kojima je poezija vrhunac spisateljstva.

Ivica Kudelić, do sada je objavio jednu zajedničku zbirku “Zauvijek ti i ja” sa svojom suprugom Kristinom, te dvije samostalne “Kažu da je ljubav” i “Povratak iz sjene”. Direktor je izdavačke kuće Diligo liber.

Kristina Koren Kudelić, do sada je objavila sedamnaest djela; od proze, duhovne poezije, poezije za djecu do ljubavne, osnivač je i začetnik, te urednica i lektorica izdavačke kuće Diligo liber. Kristina je imala san, a Ivica je samo slijedio njene snove i postao podrška izdavačke kuće, jedine u Hrvatskoj koja promovira i stavlja poeziju na prvo mjesto.

Autorica, lektorica i urednica Kristina Koren Kudelić je dugo razmišljala o ozbiljnom ulasku u poduzetništvo. Mjesecima je stavljala činjenice na papir i nadograđivala svoju ideju. Na kraju je prevagnulo srce i želja za ovim poslom:

„Kako su na književnoj sceni uvijek istaknuti afirmirani književnici, želja mi je bila otvoriti vrata neafirmiranim domaćim autorima. Mišljenja sam da se prevelik naglasak stavlja na strane autore, a ima naših koji tako lijepo pišu, no nemaju šansu predstaviti se čitateljima. Tako se rodila ideja da ja budem ta koja će uzdrmati književnu scenu i otvoriti vrata svim autorima bez predrasuda, kako bi se i za njih čulo”.

Odlučila je krenuti u izdavaštvo zajedno sa suprugom. Detaljno je proučila sve zakone, i završila je edukacije za poduzetnike u Plavom uredu na kojima je proširila sve potrebno znanje. Kao književnici nije joj bio problem raditi na knjigama drugih autora, jer radila je to i prije nego je svoje znanje odlučila ozbiljnije predstaviti i drugim nepoznatim autorima.

Ime Diligo liber je nastalo sasvim slučajno. Googlala sam ime na internetu i ustanovila kako nitko na svijetu nema to ime što na latinskom znači ‘volim knjige’. A ja ih zaista volim, jer i sama ih posjedujem preko 2000 i pročitala sam ih do sada uistinu puno. Trenutno čitam naše autore kojima lektoriram tekstove i stvarno se iznenadim kada otkrijem koliko su naši autori kvalitetni. Završila sam tečaj za lektora na Filozofskom fakultetu kako bih usavršila svoje znanje i naposljetku, za takav posao koji radimo potrebno je stručno znanje.“

„Ne mogu se požaliti, do sada smo izdali poprilično veliki broj knjiga, preko 100 i zaista sam ponosna na naš mali obiteljski tim. Želimo biti drugačiji od ostalih izdavača, želimo objavljivati naše autore i ne zatvarati im vrata, već im pružiti priliku. Jer za svakog ima dovoljno mjesta. Pri tome mislim na cijeli Balkan jer i Srbija, Makedonija, BIH i ostale zemlje imaju kvalitetne autore i rado ćemo se proširiti i izvan Hrvatske”.

Velika podrška ovoj izdavačkoj kući su suradnici, poslovni partneri, a nedavno se Diligo liber timu pridružila i ambasadorica – pjevačica Samanta Gran. Uskoro očekuju još ambasadora.

U planu je mnogo projekata. Premda nas je pandemija usporila i na trenutak zaustavila, nismo odustali:

„Moj radni dan započinje već u 7 sati, kada nakon kave, jurim na sastanke i dogovore s autorima oko izgleda knjige i slično. Trudimo se svakom autoru biti na raspolaganju i podržati ga. Zatim slijedi sastanak sa suradnicama gdje se dogovaramo oko detalja projekta, promocija koje održavamo svakom autoru kojem objavimo knjigu te ostala administracija koju pripremam za knjigovotkinju.“

Što je najljepše u ovom poslu?

„Najljepše u ovom poslu je kad autor nakon što primi svoju gotovu knjigu u ruku, napiše mail ili se javi svojim entuzijazmom i oduševljevenjem. Onda znam da radimo pravu stvar i da ovo nikad nećemo prestati raditi.“  

 

Ciljevi Diligo libera su:

  • promovirati poeziju kao kraljicu književnosti
  • promovirati neafirmirane pjesnike
  • predstaviti pjesnike i njihovo stvaralaštvo
  • očuvati standardni hrvatski jezik i književnost
  • poticati na čitanje domaćih autora
  • ujediniti pjesnike svih regija
  • boriti se protiv plagijata, kao i krađe autorskih djela
  • boriti se protiv svih vrsta stvaranja klanova

Naš motto je: “Mi ne trebamo zvijezde, mi ih stvaramo!”

Time želimo dati do znanja kako u našoj izdavačkoj kući neće ime imati prednost, već djelo.

„Imamo izvrsne naslove koji se prodaju u knjižari u Zagrebu, pohvalu od NSK za efikasnost i detaljnu izradu, i nama je to dovoljno.“

„Posao poduzetnika zahtjeva jako puno obaveza, ozbiljnost, neki kodeks kako ponašanja tako i odijevanja i komunikacije. Sada kada više nisam samo autor imenom i prezimenom, već netko tko predstavlja svoju tvrtku, trudim se ne ugroziti identitet tvrtke i brend koji će, sasvim sam sigurna, itekako postati poznat, i naravno, uzdrmati književnu scenu!”.

„Mladim autorima preporučujemo da nam se jave, kontaktiraju nas, jer svako djelo ima svog čitatelja, a mi ćemo mu pomoći da nađe put do njih. Zahvaljujemo se svim našim suradnicima do sada, autorima koji su nastavili suradnju s nama, kao i svima onima koji nas podržavaju.“

 

 

 

https://plaviured.hr/neafirmirani-autori-dobivaju-svoju-sansu-diligo-liber/

 165 total views,  1 views today

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)