MAJČINSKA LJUBAV JE ČUDESNA

No Comments

 

ŽENA KOJOJ SE UVIJEK IZNOVA DIVIM

 

Draga Ana Marija, mama si djevojčice s Down sindromom. Možeš li mi reći kako si se osjećala kad je Anđa stigla na svijet? Jesi li znala da ćeš roditi dijete s Downom?

Anđa nam je sa sobom dovela prijatelja za kojeg nismo znali unaprijed. Njezino rođenje bi svakako promijenilo moj život, ali ovako ga je potpuno promijenilo. Na početku sam se morala suočiti s osjećajima koji mi ranije nisu bili uopće poznati. Zamišljala sam da ću pri Anđinom rođenju osjetiti samo veliku ljubav prema svom djetetu, međutim prevladao je strah i predrasude koje sam i sama imala o osobama s Down sindromom. Sad mi je žao zbog toga. Također je veliki problem što mame u tom trenutku nemaju nikakvu stručnu pomoć u bolnici, posebno u ovom covid vremenu. Prepuštene smo same sebi, svojim mislima  i naravno da je u takvim trenucima teško ostati pozitivan.

Kakva je bila reakcija okoline, obitelji, prijatelja?

Najblaže rečeno, nisu svi baš najbolje prihvatili Anđinu dijagnozu. Prevladali su neznanje i predrasude pa su neke važne osobe otišle iz naših života. No, nećemo o njima. Srećom, većina naših prijatelja obožava Anđu. Posebno članovi moje obitelji kojima je Anđa postala središte života. Posebno me iznenadila podrška mojih kolega s posla na čemu sam zauvijek zahvalna.

 

Koliko si ranije bila upoznata s Down sindromom? I koliko si naučila o sindromu nakon Anđinog rođenja?

O Down sindromu ranije nisam apsolutno ništa znala. Nisam znala s kakvim se zdravstvenim poteškoćama suočavaju. Znala sam samo da osobe s Downom imaju intelektualne poteškoće.

Trenutno znam puno o Down sindromu – od samih početaka pa do najnovijih istraživanja. Inače sam osoba koja do zadnjeg detalja prouči nešto što me zanima. Down je sada veliki dio mog života i naravno da sam se educirala i svakodnevno se educiram i naučim nešto novo. Stupila sam u kontakt s drugim roditeljima i smatram da je najveća škola upravo razmjena iskustava. To mi je puno pomoglo. Tako sam saznala za program Snažan start udruge Hureka iz Hrvatske čija je Anđa polaznica.

Možeš li nam nešto više reći o tome?

Hureka je hrvatsko udruženje za ranu edukaciju koje je osmislilo program Snažan start. Program je podijeljen u 6 stupnjeva i traje 60 mjeseci, tj. 5 godina. Radi se na posebnoj metodi vježbanja mozga da bi se iskoristio njegov puni potencijal. I nakon tih 5 godina dijete bi trebalo biti spremno za školu. Najvažnije od svega je da je u tome svemu roditelj glavni edukator. Zahvaljujući tvrtki TT kabeli, koja nam je osigurala novčana sredstva,  Anđa će pohađati svih 6 stupnjeva i na tome sam im zahvalna do neba.

 

Kakvo je Anđino trenutno zdravstveno stanje?

Osim nekih malih problemčića, Anđa je, Bogu hvala, zdravo dijete. Pod nadzorom je liječnika kojima ja vjerujem, obavljamo redovne kontrole i pridržavamo se svih savjeta.

Postoje li strahovi kad razmišljaš o budućnosti?

Strahovi su postojali, ali sad ih je sve manje. Naravno, uvijek je tu strah za njezino zdravlje ali vjerujem da je to zajedničko svim roditeljima. Na početku smo morali odustati od mnogih snova, tj. ja sam morala odustati, ali smo stvorili nove snove i ciljeve koji su puno realniji. Trudim se ne razmišljati o dalekoj budućnosti. Uživamo u sadašnjem trenutku, radujemo se malim uspjesima  i idemo korak po korak.

 

Kakva je Anđa kao djevojčica?

Anđa je pravi borac. U prvih mjesec dana života ostvarila je nekoliko važnih pobjeda.

Vesela je, znatiželjna i u zadnje vrijeme veoma osjećajna.  Obožava jesti, pravi je mali gurman i vjerujem da će joj ovo Božićno vrijeme postati omiljeno vrijeme u godini. 😊

 

Ima li nešto da bi poručila roditeljima koji dobiju dijete s Down sindromom?

Evo što je meni jedna osoba rekla : „ Ako budeš gledala Anđu kao bolesno dijete – ona će biti bolesna. Ako je budeš gledala kao zdravu osobu – ona će biti zdrava.“ I toga se pokušavam držati. Ključna je vjera u svoje dijete. I nekako to na kraju uvijek bude bolje nego što se čini na početku.

 

I za kraj: je li ti Anđa inspiracija?

Anđa je moja snaga, inspiracija i motiv za sve što radim. Nisam ni znala šta sve mogu dok me ona nije „pogurala“. 😊

 

 

 

 

 

 

 

 

 429 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Budi svoja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)