ZVJEZDANA ČAGALJ – dobitnica Nagrade za životno djelo Ivan Filipović

No Comments

Rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet, te stekla zvanje nastavnik predškolskog odgoja.

Uvijek je tražila i birala svoj put i, najčešće ga pronalazila, te tako kreirala svoj životopis požrtvovnim radom, ali i prepoznatljivošću i jakom osobnošću, što joj donosi niz pohvala, priznanja, nagrada. Jedna od najznačajnijih je državna nagrada Ivan Filipović, za predškolski odgoj, te nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj. U neprekidnom radu na sebi, doškolovala se, te stekla zvanje profesor predškolskog odgoja, a zatim krenula na doktorski studij, gdje se trenutno nalazi.

Kvalitetom svoga djelovanja već treći put je promovirana u zvanje odgajatelj savjetnik.

Odnedavno je i predsjednica Društva Naša djeca, Split, u kome također pokreće mnoge akcije kroz koje nastoji povezati  djecu svih kategorija, s poteškoćama u razvoju, iz domova za nezbrinutu djecu, djecu iz obitelji, na jednom mjestu s ciljem međusobnog uvažavanja, tolerancije, osjećaja prihvaćenosti i uzajamne pomoći, te poticati međugeneracijsku povezanost kroz koju sve generacije i daju i dobivaju, te se prenose priče i drevne igre  s koljena na koljeno.

Pokrenula je niz velikih humanitarnih akcija:  za pomoć izgorjelom vrtiću Srećica ; „Za svoje dite, Splite“, kojoj se priključio i Unicef, te ju preuzeo; „Za tebe“, kroz organizaciju niza sportskih susreta, koncerata, kako bi se skupila sredstva za kupnju enteroskopa za KBC u Splitu.

Njen književni opus broji 18 knjiga, od kojih su deset , priče, igrokazi i pjesme za djecu:

Gibalice zibalice; Kad padne zvijezda; Kad se žutom bojom obojaju oči; Plavi, plavi san; Zasipio bijeli snijeg ; A zašto se ljubav u crveno mota; Za odmor zaviri u zelene širine; To moje more; Slova su ti crtice, velike i male i slikovnica San žutog lista, te četiri zbirke poezije za odrasle: Negdje između, Štorije o životu. Lebdi jutro , Iz žene o ženi i Baždarena. Upavo je iz tiska izašla njezina 17.knjiga, poezija za djecu, pod naslovom Znaš, volim te.

Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato.

Pjesme joj se nalaze u čitankama za osnovnu školu.

Na temelju svog rada promovirana je u zvanje dramskog pedagoga od HCDO-a, Zagreb, a dramskim radom bavi se kroz vođenje dječjih i odraslih dramskih skupina, pisanjem igrokaza, režiranjem i glumom.

Zbog svog samoprijegornog rada prepoznata je u gradu i od udruge Naš kvart i predložena dva puta za redom za naslov Spltski cvit.

O lipnja 2018.obnaša dužnost ravnateljice Dječjeg vrtića Jelsa u Jelsi na otoku Hvaru.

Trenutno su joj u pripremi još tri knjige poezije, a upravo ova, ,Trun iz žepa, podijeljena na vrijeme kad se raste uz povijest i na vrijeme kad se u nju vraća, upotpunjena autorskim fotografijama kao svjedočanstvima života u dalmatinskom kraju, spomenicima baštine koji tako žive i obvezuju, je njezino petnaesto izdanje kroz koje čuva i njeguje korijene onih „važnih sitnica“ bez kojih bi bosonoga hodanja po djetinjstvu bila tek dio življenja zaboravljen u prvim cipelama životnih uspona i padova.

 

 

 

 165 total views,  1 views today

Podijeli:
Categories: Budi svoja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)