Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Posao je prihvatila u želji da pomogne u pripremi bolnice za sve što bi moglo uslijediti, iako vjerojatno nitko nije očekivao da će se dogoditi ono što se dogodilo u jesen te 1991. Bila je žena na jako teškoj i odgovornoj funkciji. Svakodnevno su u bolnici, u gradu bili izloženi velikom broju bombi, projektila, granata…

No Comments

VESNA BOSANAC – ŽENA KOJA JE BRANILA VUKOVAR

Rođena je 9. ožujka 1949. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu. Specijalizira je pedijatriju. 24. srpnja 1991. uoči početka opsade Vukovara imenovana je za v.d. ravnateljicu vukovarske bolnice.

Organizirala je rad te ustanove u vrlo teškim uvjetima kad je bolnica svakodnevno bila pod udarom agresorskog topništva.  Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika. Oko tisuću njih je bilo podvrgnuto teškim operacijama. U toj bolnici su se liječili i ranjeni neprijateljski vojnici.

Ostala je u bolnici do sloma obrane Vukovara u studenom 1991. Dva dana nakon pada grada, 20. studenog je bila odvedena u logor u Sremsku Mitrovicu u Srbiji. Tamo su je ispitivali oficiri JNA. Bila je podvrgnuta mučenju. Oslobođena je 20. prosinca 1991

Podrum vukovarske bolnice danas je dio Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i u njemu je vjerno obnovljen život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom opsade grada.

Na pitanje koliko često joj je danas u glavi ta 1991. godina, Bosanac odgovara da je svake jeseni sjećanje na sve što se događalo jako živo, svaki dan.

To su tako jake impresije da ih čovjek ne može zaboraviti, ali naučili smo živjeti s tim. Idemo dalje, naprijed, kaže.

 114 total views,  1 views today

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)